top of page

Veikkolan kartano 

Veikkolan kartano henkii ajatonta kartanoromantiikkaa.
Majoitus- ja juhlapalveluiden myötä kartano on elävä ja avoinna myös yleisölle. 

Vihdin Nummelan Oinasjoella sijaitseva Veikkolan kartano on alkujaan rustholli eli ratsutila. 

 

Tilan arvellaan olleen asuttu jo 1500-luvulla. Kirjallisissa lähteissä se mainitaan 1600-luvulla. Tilan vanhin säilynyt rakennus, Alitalo, on 1700-luvulta. 

Saksalaislähtöinen von Rehausen -sotilassuku rakennutti Veikkolan kartanon empire-tyylisen päärakennuksen 1814. Sitä jatkettiin ja korotettiin myöhemmin. Vuonna 1899 kartano sai jugend-tyyliset verannat ja erkkerit. Samalta vuodelta on myös Veikkolan kartanon käytössä oleva logo, joka on piirrosversio ovikoristeesta. 

 

Kerroksellisuus näkyy kartanon sisustuksessa kustavilaisuudesta aina skandinaaviseen designiin. 

Nuori J.V. Snellman toimi Vihdissä kotiopettajana. Veikkolassa hän ihastui oppilaaseensa Aurora von Rehauseniin, jolta kuitenkin sai rukkaset kartanon puutarhassa. 

Kartano siirtyi vuonna 1931 af Hällström -suvulle ja on sillä edelleen. Suku on tullut Vihtiin vuonna 1814, jolloin se hankki omistukseensa Olkkalan kartanon. Siitä suku myöhemmin luopui, mutta Veikkolan kartano on  af Hällström -suvun omistuksessa edelleen.

 

Sukunsa tilan isäntänä on vuodesta 2009 toiminut Henrikki Halme. 

Taiteilija Venny Soldan-Brofeldt muutti kartanon maille Kokkokalliolle vuonna 1939. Helene Schjerfbeck seurasi ystäväänsä Vihtiin ja muutti läheiseen Luontolan parantolaan 1942. 

"Majoitus- ja elämyspalveluiden kautta kartano elää tänä päivänä yhtä virkeää elämää kuin se on aina elänyt." 

Veikkolan kartano on sekä luomutila, yksityiskoti että juhlatila, joka tarjoaa monipuolisesti matkailu-, elämys-, kulttuuri- ja majoituspalveluja. 

Veikkolan kartano on hevostila. Kartanon isännän Henrikki Halmeen tunnetuin kasvatti yhdessä Anssi Suomisen kanssa on SE-tamma She Loves You. Henrikin isoisoisä Ragnar Forstén omisti aikanaan merkittävän siitosoriin Alarikin. 

Veikkolan kartano esiintyy myös valkokankaalla ja musiikkivideoissa. Veikkolan kartanossa on kuvattu muun muassa Tove-elokuvaa. 

Internetresoluutio-37.jpg
bottom of page